Van De Moer Instruments

Fender Stratocaster onder de loep

fender stratocaster online kopen

Fan van elektrische gitaren? Dan klinkt de Fender Stratocaster je zeker bekend in de oren. Die elektrische gitaar is een van de meest iconische aller tijden. Het was Leo Fender die met het model zo’n zestig jaar geleden op de proppen kwam. Sindsdien wordt ze gebruikt in rock, jazz, soul, R&B, blues en country over de hele wereld. Tijd dus om de Fender Stratocaster eens onder de loep te nemen.

Hoe het begon…

Menig gitarist bespeelde ooit wel eens een Stratocaster of heeft een model thuis liggen. Onder meer de bekende muzikanten Eric Clapton, Billie Joe Armstrong, Kurt Cobain en John Mayer konden de Strat meer dan smaken.  De befaamde gitaar is immens populair en werd in 1954 door Leo Fender gelanceerd. En daar zijn een aantal factoren de oorzaak van. Onder meer zijn voorganger, de Fender Telecaster. Ook populair, maar dat model was vooral aan vernieuwing toe. Leo Fender wilde dan ook constant vernieuwen en verbeteren. Dat deed hij door gitaristen te ondervragen over hoe hij de Telecaster kon beter maken. De concurrentie was in de jaren 50 bovendien moordend. In 1952 was er namelijk de lancering van de Gibson Les Paul: een exotisch en glanzend ‘beest’ dat in sterk contrast stond met de ruwe eenvoud van de Telecaster. Fender moest dus met een alternatief komen om te concurreren op de markt van de elektrische gitaren.

Upgrade

Het was de western-gitarist Bill Carson die voor Fender een aantal verbeteringen oplijste om de Telecaster te verbeteren. Daar kon Leo Fender mee aan de slag. De Telecaster kreeg een upgrade en beschikte over individueel instelbare zadels, een tremeloarm, drie elementen en een bodyvorm die zowel staand als zittend comfortabel aanvoelt. De Fender Stratocaster was geboren en was voortaan ook het droominstrument van Carson.

De Fender Stratocaster is ideaal als gitaar voor beginners. Heb je ook zin gekregen om zo’n Fender Stratocaster uit te proberen? Bekijk hier dan alle hedendaagse modellen!

Mobiele versie afsluiten