Van De Moer Instruments

Soorten Elektrische Gitaar. Ontdek alle types en modellen.

De Elektrische Gitaar heb je in vele vormen en maten. Van stoere rockers tot classy jazzcats, ze gebruiken allemaal een ‘elektrische gitaar’. Toch zien ze er allemaal anders uit, en klinken ze ook helemaal anders. Dit overzicht van de soorten elektrische gitaar helpt je de bomen door het bos te zien.

Massief of Hollow Body?

Een eerste onderscheid die je kan maken is deze tussen massieve (solid) body’s en hollow body’s. De solid body bestaat uit een massief stuk hout, en heeft geen klankkast.

De Massieve (Solid) Body

De hollow body heeft dat wel, al kan je deze klankkast niet vergelijken met deze van een akoestische gitaar. De klankkast van een hollow body is over het algemeen vrij dun en vaak voorzien van f-gaten, een soort klankgaten. Hollow Body’s hebben soms last van ‘feedback’ (rondzingen) bij hogere volumes.

De Hollow Body

Daarom is er ook de ‘Semi Hollow Body’, een hollow body waarin een ‘center block’ (een centraal in de body gelegen massief stuk hout) is verwerkt, dat feedback tegengaat.

 

De Semi-Hollow Body

Verschillende vormen en soorten Elektrische Gitaar

Naast deze distinctie kan je elektrische gitaren gaan indelen volgens hun specifieke vorm. Vooral solid body’s hebben een grote variëteit in vormen. Vele vormen gaan terug op een specifiek model van een bepaald merk, dat later door andere merken werden overgenomen en zo ‘klassieke’ gitaarvormen werden.

Een eerste voorbeeld is de Fender Stratocaster, vaak aangeduid als ‘St-Model‘. Het model ontstond in de jaren 60 en is zonder meer één van de allerpopulairste gitaarvormen.

Ook komende uit de koker van Fender is de Telecaster, gekend als het ‘T-Model‘. De telecaster is eigenlijk het oermodel van de solid body elektrische gitaar en bestaat al sinds de jaren ’50.

Een ander gekend model is het Lp-model, genoemd naar de beroemde gitarist Les Paul. Vanwege de karakteristieke vorm met één uitsparing of cutaway, wordt dit model ook wel eens ‘Single Cut‘ genoemd.

Een andere veel voorkomende vorm is de ‘Double Cut‘, met twee uitsparingen.

In het metalgenre komen we vaak nogal extreme gitaarvormen tegen. Deze hebben niet altijd een specifieke naam, al zijn er wel echt zeer gekende modellen. ‘Hard ’n Heavy‘ gitaren worden niet altijd zo genoemd omwille van de vorm, maar ook om klankeigenschappen die typisch zijn voor het genre. Langs de andere kant: er zijn ook gitaren met een extreme vorm die niet specifieke voor de extremere genres bedoeld zijn.

 

Daarnaast zijn er natuurlijk nog een hele hoop andere vormen te vinden. Gekende modellen zijn bijvoorbeeld de Jaguar en de Jazzmaster.

Je ziet het: er zijn heel wat soorten elektrische gitaar te vinden. Nu is het aan jou: heb jij al een voorkeur? Geraak je er niet aan uit welke gitaar voor jou ‘de juiste’ is? Neem dan zeker contact, of bezoek één van onze winkels in Aalst, Geraardsbergen of Borsbeek, onze gitaarspecialisten helpen je graag op weg!

Mobiele versie afsluiten