Van De Moer Instruments

Een Elektronisch Drumstel Kiezen

Proficiat! Je hebt ervoor gekozen om te beginnen met drummen, of het na een langere periode terug op te pikken. En je bent er zeker van, je gaat voor een elektronisch drumstel! Dit heeft natuurlijk enorm veel voordelen, maar hou er ook rekening mee dat er enkele nadelen aan zijn verbonden. Alleen, wat is nu voor jou de beste keuze, en waar moet je allemaal rekening mee houden?

De belangrijkste vraag is eigenlijk al beantwoord: kies ik voor een akoestisch of een elektronisch drumstel? Voor wie geen ruimte heeft voor een akoestisch drumstel, of bijvoorbeeld op een appartement woont is het antwoord al snel duidelijk. Of ben je beginner, en mag je bijvoorbeeld van je ouders (nog) geen akoestisch drumstel kopen? Dan komen we terecht in de wondere wereld van de elektronische drumstellen, waar de mogelijkheden eigenlijk eindeloos zijn! Hoe werkt zo’n elektronisch drumstel dan juist? Eigenlijk heel simpel: door het aanslagen van de verschillende pads trigger je bepaalde samples, die de klanken van een akoestisch drumstel nabootsen.

De voordelen van een elektronisch drumstel

De nadelen van een elektronisch drumstel

Wat is nu de beste keuze voor jou?

Je kent de voor- en nadelen, nu gaan we op zoek naar de beste keuze voor jou. Tussen de verschillende merken zoals Roland, Yamaha of Carlsbro heb je ook onderling nog verschillende types, met allemaal hun specifieke eigenschappen. De eerste overweging die je moet maken is tussen rubberen pads of zogenaamde mesh-heads. Mesh-heads werken op dezelfde manier als een echt vel; het speelgevoel komt dus echt dichtbij het speelgevoel dat je ervaart op een akoestische drum.

Budget

Een tweede belangrijke overweging is het budget dat je voorzien hebt. Er is echter een simpele vuistregel die je kan toepassen: hoe hoger de prijs, hoe meer mogelijkheden je hebt (hoe uitgebreider de module dus) en hoe meer het gaat aanvoelen zoals een akoestisch drumstel. Zoals hierboven ook al vermeld werd kan je met duurdere modules veel meer aanpassingen maken aan de verschillende geluiden. Dat kan voor mensen die bijvoorbeeld een kleine home-studio hebben een grote factor zijn. Als je echter tevreden bent met een beperkt aantal mogelijkheden, dan moet je het ook niet te moeilijk voor jezelf gaan maken en kies je dus voor de goedkopere optie. Wat zeker ook belangrijk is om in acht te nemen is dat de meeste elektronische drumstellen zonder basdrumpedaal of kruk komen, dus dat is nog een aparte kost. Of als je versterkt wil spelen moet je een bijhorende versterker aanschaffen.

Onze Top 5

Het allerbelangrijkste is dat jij naar huis gaat met het elektronische drumstel dat het best bij jou past. Om je keuze net iets gemakkelijker te maken volgt hier een Top 5 van onze Drumspecialist, met telkens een kort woordje uitleg.

De Roland TD-1DMK
De Carlsbro CSD-500
De Yamaha DTX6K-X
De Roland TD-07 KV
De Roland TD-27 KV

Besluit

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties en test je best ook de verschillende merken en types. Zo kan je voor jezelf uitmaken wat voor jou het beste elektronische drumstel is. Zou je graag eens verschillende merken testen of heb je hulp nodig bij jouw keuze? Aarzel dan niet om eens langs te komen in één van onze winkels, of rechtstreeks onze Drumspecialist te contacteren. Veel succes en wie weet tot snel!

Onze drumafdeling in de winkel te Gent, met een zeer grote keuze aan elektronische drums.

Mobiele versie afsluiten