Van De Moer Instruments

Hoe het juiste plectrum kiezen

Het plectrum is een belangrijk hebbeding voor gitaristen. Het bepaalt mee welk geluid je produceert uit je instrument. Belangrijk om te weten bij het plectrum is dat enkel het puntje de snaren aanraakt. Het juiste plectrum kiezen is geen makkelijke opdracht. Daarom geven wij je enkele tips.

Dikte

Een eerste belangrijke eigenschap van het plectrum is de dikte ervan. In principe heb je drie soorten diktes: zacht, medium, hard. Alles hangt af van welk genre muziek je speelt. We kunnen stellen dat harde plectrums regelmatig voor het genre harde metal gebruikt worden. Deze plectrums zijn tussen één en anderhalve millimeter dik. Je gebruikt deze vooral als jouw technisch niveau al redelijk hoog is want deze plectrums vragen een hoge precisie.

Een plectrum van medium dikte is ongeveer 0,7 tot 1 mm dik. Dat is het meest voorkomend plectrum waar de meeste gitaristen dus gebruik van maken. Voor deze plectrum moet je al redelijk wat geoefend hebben want starten doe je vaak met een dunner plectrum.

Zo’n dunner plectrum is niet enkel geschikt voor startende gitaristen, maar ook voor gevorderde ritme-gitaristen. Kurt Cobain is zo’n bekende persoon die een dun plectrum gebruikte. Die zijn zo’n 0,3 mm tot 0,7 mm dik.

Toch moet hier opgemerkt worden dat de dikte van het plectrum vooral een invloed heeft op de klank en de speeltechniek. Je kan dus zelf kiezen waar je voorkeur naar uit gaat.

Hardheid

De hardheid hangt in grote mate samen met de dikte van de plectrum. Een harde plectrum gebruik je voor het creëren van gitaarsolo’s terwijl een zachte plectrum meebeweegt als je ze tegen een snaar duwt. Daarom is zo’n zachte plectrum goed voor een langzaam lied.

Grootte

De grootte is vooral interessant voor mensen met kleinere of net grotere handen. Test enkele maten uit en  kies het juiste plectrum afhankelijk van hetgene dat goed in je hand ligt. De grootte wordt ook vaak aangepast afhankelijk van het kleur of patroon op het plectrum.

Materiaal

Kunststof zoals nylon en celluloid is het vaakst voorkomende materiaal waarvan plectrums gemaakt worden. Daarnaast kan het ook geproduceerd worden uit titanium, steen, metaal, been, hout en carbonaat. Afhankelijk van je eigen smaak en stijl kan je kiezen welke plectrum je neemt.

Afhankelijk van deze voorwaarden kan jij het juiste plectrum kiezen. Nog een laatste tip, koop er meer dan één want je hebt ze zo verloren!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Mobiele versie afsluiten