Van De Moer Instruments

Hoe een trompet schoonmaken?

Als je zolang gespaard hebt om eindelijk die trompet te kunnen kopen, dan draag je er achteraf ook beter zorg voor. Om ze te kunnen verslijten tot ze het helemaal begeeft, kan je ze maar beter regelmatig voorzien van een grondige schoonmaakbeurt. Weet je echter niet hoe een trompet schoonmaken juist moet, lees dan zeker verder, want we leggen je het haarfijn uit in deze blog.

Benodigdheden

Om je mechanisch instrument goed te onderhouden heb je de volgende zaken nodig:

Deze onderhoudskit kan je hier online kopen bij Van de Moer Instruments.

In bad

Het beste is om je trompet een keer in de twee maanden schoon te maken. Dat doe je door het instrument in lauwwarm water te wassen met een vloeibaar schoonmaakmiddel zoals Dreft, Badedas of Zwitsal. De trompet mag ongeveer dertig minuten in het water blijven liggen om het vervolgens uit te spoelen met stromend water.

Mondstuk

Via het mondstuk komt al het vuil in de trompet terecht, dus het is belangrijk om dat goed te reinigen. Maak het mondstuk los met behulp van een mondstukverwijderaar. Gebruik nu de mondstuk borstel om de binnenkant schoon te maken. Die vind je in de onderhoudskit van Stagg terug.

Buizen

Na het mondstuk is het de beurt aan de buizen. Je kan met de flexibele schoonmaakborstel de lange en korte buis reinigen. De buis die het meeste vuil bevat is de hoofdbuis dus reinig deze dubbel zo goed.

Ventielen

De ventielen schoonmaken doe je door de ventieldoppen aan de onderkant eraf te draaien. Leg ze in volgorde en maak ze schoon met de pluisvrije doek. De ventielhuizen schoonmaken doe je door middel van ventielhuls borsteltjes. Heb je er geen? Draai dan een pluisvrij doekje rond een potlood en wrijf daarmee door het ventielhuis. Voordat je de ventielen opnieuw in elkaar zet, gebruik je het beste een beetje van het ventiel smeermiddel.

Vet zeker alle onderdelen in bij het opnieuw in elkaar zetten. Een trompet schoonmaken vergt dus wel wat werk, maar het is en blijft toch belangrijk als eigenaar van een blaasinstrument om het goed te onderhouden.

Mobiele versie afsluiten