Van De Moer Instruments

Ukelele vs gitaar: waarom kiezen voor de ukelele?

gitaar ukelele

Op nummer 1 van de leukste snaarinstrumenten staat wellicht de ukelele. Met zijn zomerse klank doet hij denken aan Hawaiiaanse stranden en een relaxed vakantiesfeertje. Niet alleen het vrolijke geluid maar ook zijn kleine formaat valt in de smaak bij velen. Maar in de strijd ukelele vs gitaar wint de gitaar wel nog meestal. Waarom zou je toch kiezen voor een ukulele?

Ukelele vs gitaar: de verschillen

De ukelele lijkt qua vorm enorm op de gitaar – zoveel is duidelijk. Maar toch zijn er ook voldoende verschillen. Ukeleles zijn kleiner en hebben minder snaren dan een gitaar. Hun snaren zijn ook meestal van nylon, terwijl de populairste gitaren stalen snaren hebben. Gitaren worden daarnaast onderverdeeld in akoestische en elektrische gitaren, maar bij de ukuleles zijn er vier soorten: soprano, concert of alto, tenor en bariton, afhankelijk van de grootte en de toon.

Leho C-LMT-FSH – Yamaha banjo ukelele – Gretsch G9126 – Ibanez UEW20SMEWashburn U50Washburn U20

7 voordelen van de ukelele op een rijtje

De ukulele is het ideale instrument voor beginners. In korte tijd en met relatief weinig moeite zal je snel muziek kunnen maken, sneller dan met een gitaar. Natuurlijk vraagt een ukelele ook toewijding als je een bedreven ukelelespeler wil worden. Maar de lagere tensie van de vier nylon snaren, in tegenstelling tot zes stalen snaren van de gitaar, zorgt ervoor dat een beginner gemakkelijker akkoorden kan vormen. Voor sommige akkoorden heb je bovendien maar één of twee vingers nodig – perfect voor beginners!

Martin S-1 sopranoLeho LHC-SWR – Ibanez UKC-10

 

Als je nog nooit een instrument hebt aangeraakt en je wil snel leren herkenbare, leuke deuntjes te tokkelen, wint de eerste zeker in de strijd ukelele vs gitaar! De sound van de ukelele en het effect van het instrument op de luisteraar zijn ook helemaal verschillend van die van een gitaar. Instant vrolijkheid? Daarvoor zorgt de ukelele!

Mobiele versie afsluiten