notenleer noodzakelijk
tips

Is notenleer noodzakelijk om muziek te spelen?

Noten, sleutels, maten: het zijn woorden die je in alle lessen notenleer hoort waaien. Theorie voor praktijk: zo gaat het in veel disciplines, maar dus ook in de muziekwereld. Toch staat niemand te springen voor die lessen notenleer. Je leert tijdens de lessen de theoretische achtergrond van de muziek kennen, maar je leert er vooral wat een melodie en ritme betekenen. Maar is muziek spelen zonder notenleer mogelijk? Wij zochten het uit.

In theorie

“An ounce of practice is generally worth more than a ton of theory”, klonk het ooit uit de mond van de economisch denker E.F. Schumacher. Op basis hiervan kunnen we stellen dat de lessen notenleer minder voorstellen dan de praktijklessen achteraf. Tijdens de lessen notenleer krijgen leerlingen ingepeperd hoe belangrijk het leren van noten wel niet is om de melodieën te onthouden. Dat do, re, mi, fa, sol, la en si de notennamen zijn, dat de G-sleutel een solsleutel is en dat de maatsoort bestaat uit twee getallen: het blijkt de basis te zijn van het muziekspelen.

gitaar spelen zonder notenleer

In de praktijk

Toch klinkt het soms anders en zouden er helemaal geen noten nodig zijn om muziek te leren spelen. Notenleer zou enkel dienen als geheugensteun. Vaak gebeurt het dan ook dat men in de praktijk het ‘notendenken’ moet loslaten want voor velen werkt zo’n theoretische aanpak om muziek aan te leren niet. De motivatie om een instrument te bespelen is bij veel kinderen dan ook zoek als ze een volledig jaar naar de les notenleer gestuurd worden. Muziek aanvoelen zonder noten te kunnen lezen is dus wel degelijk mogelijk. De kennis van de les notenleer overbrengen naar de praktijk is zeker niet eenvoudig, wat betekent dat het muziekonderwijs zeker beperkingen vertoont.

Ook onderwijsminister Hilde Crevits bleek daar zo over te denken toen ze in oktober 2015 haar conceptnota Deeltijds Kunstonderwijs opstelde. Die nota bevat tien krachtlijnen die het kader vormen voor een nieuw decreet voor deeltijds kunstonderwijs dat in september 2018 moet klaar zijn. Daarin staat te lezen dat het eerste jaar notenleer in de muziekschool niet langer verplicht zal zijn om een instrument te bespelen. Muziekacademies zouden dan meer vrijheid krijgen wat opleidingen betreft. De toekomst zal uitwijzen welk effect die beslissing heeft.

muziek spelen zonder notenleer

Eerst spelen, dan theorie

Bij Rockschool vzw Jamstudio is het nu al mogelijk: muziek spelen zonder notenleer. De muzieklessen brengen je meteen naar de praktijk waar je op individuele en interactieve wijze op je eigen niveau kan leren muziek spelen. Het team bestaat uit ervaren muzikanten die je op je eigen tempo laten ontwikkelen in de muzikale wereld. Wil je zelf starten met muziek spelen? Neem dan een kijkje in het assortiment van Van de Moer Instruments waar je alle muziekinstrumenten terugvindt.

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie