basgitaar kopen voor beginners
instrumentengids, nieuws

Basgitaar kopen voor beginners

Zijn Paul McCartney, Lemmy Kilmister en Marcus Miller eerder je idolen dan Slash, Eric Clapton of John Mayer? Dan is basgitaar spelen beslist iets voor jou! Het 4-snarig broertje van de gitaar zorgt immers voor de groove in elk nummer. En nog een voordeel: bassisten zijn erg gegeerd in bandjes! Gitaristen zijn er immers genoeg, maar bassisten… Maar een basgitaar kopen voor beginners, waar moet je dan op letten?

Basgitaar kopen voor beginners: aandachtspunten

Welke basgitaar voor jou de juiste is, hangt sterk af van je persoonlijke voorkeuren. Zo hebben sommige bassen een smalle hals, andere dan weer bredere. Ook de lengte van de hals kan variëren: sommige bassen hebben een zogenaamde ‘shortscale’ hals. Deze halzen zijn korter en dus iets makkelijker te hanteren. De keerzijde hiervan is echter dat je uiteraard minder bereik hebt. Een andere variabele: de pickups. Dit zijn de magnetische elementen die zorgen voor de klankweergave. Hierin zijn ook veel verschillen.

Bij al deze variabelen hangt veel af van jouw persoonlijke smaak. Maar je let best op een aantal kwalitatieve punten als je een bas test. Je wilt immers een instrumenten aanschaffen dat je eindeloos zal inspireren en motiveren!

De actie van de bas

Als je spreekt van de ‘actie’ dan wordt de afstand tussen de snaren en de toets van de hals bedoeld. Is deze redelijk groot, dan zal je ook harder moeten duwen om een noot te fretten. Is deze echter te klein, dan zullen de snaren tegen de frets gaan kletteren, met alle gevolgen van dien. Deze actie kan echter afgesteld worden, moest deze niet voldoen.

Het geluid van de pickups

Iedere bas heeft zijn eigen sound, en die moet je liggen of niet. Toch kan je pickups ook objectief beoordelen. Hebben ze een hoge of eerder lage output, maken ze bijgeluiden, of hoor je al dan niet een brom?

De afwerking

Een bas in het beginnerssegment zal uiteraard nooit dezelfde graad van afwerking hebben als een bas van duizenden euro’s. Toch mag je een minimum aan afwerking verwachten. Let vooral op de afwerking van de frets (scherpe randjes) en de topkam.

Stemvastheid

Essentieel voor ieder instrument is de stemvastheid. Als de basgitaar steeds vals klinkt en niet te stemmen valt, zal het instrument je weinig voldoening brengen. De kwaliteit van de stemmechanieken heeft hier zeker zijn invloed, net als de algemene constructie van de bas.

Bassen voor beginners: enkele modellen

Je hoeft geen vermogen uit te geven als je start met basgitaar. Maar je zal merken: een al te goedkope bas zal ook geen instrument worden die je zal motiveren. Je houdt het best rekening met een budget tussen de 200 en 350 euro voor de aanschaf van een degelijke basgitaar voor beginners. Inspiratie opdoen bij het basgitaar kopen? Check dan zeker eens volgende bassen:

Cort Action Bass

cort action bass

Cort is een uitstekend merk die prijs en kwaliteit ideaal weet te combineren, vooral in het segment van beginners. De action bass is een rechtoe-rechtaan bas met een goede bespeelbaarheid en een degelijke klank.

Ibanez GSR200

ibanez grs200

Ibanez is een heel grote naam in gitaar- en basland, en vele grote namen kozen al voor het merk. Ibanez is ook erg sterk als het aankomt op het maken van instrumenten voor ambitieuze beginners. Zo ook deze GSR200, een bas met een mooie afwerking en een dijk van een sound!

Gretsch G2220 Junior Jet Bass

gretsch g2220 junior jet bass

Een leuke bas met een eigen smoel is de Gretsch G2220 Junior Jet. Deze bas is shortscale, en ligt erg lekker in de hand. Deze bas is niet alleen populair bij beginners. Ook professionelen gebruiken vaak deze bas als uitstapje.

Yamaha TRBX204

yamaha trbx204

Ook bij Yamaha beseffen ze maar al te goed dat ook beginners baat hebben bij een echt goeie bas. Deze Yamaha TRBX204 heeft een zeer vlotte hals en een stevige sound, en de aanschaf zal je niet meteen aan de bedelstaf brengen.

Natuurlijk zijn er nog een pak andere opties! Kom langs in één van de winkels van Van de Moer Instruments in Aalst, Borsbeek en Geraardsbergen, onze specialisten staan je bij met raad en daad en kunnen je zeker helpen in je zoektocht naar de ideale basgitaar om te starten! Al inspiratie opdoen? Check dan zeker het aanbod op onze webshop. Basgitaar kopen? Kom dan zeker eens langs bij Van de Moer Instruments!

 

 

 

 

 

 

 

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie