instrumentengids, tips voor pianisten

Akoestische Piano of Digitale Piano?

Als je begint met piano spelen is de keuze van jouw eerste piano bijzonder belangrijk. Jouw instrument zal immers een belangrijke rol spelen in jouw motivatie. Piano’s heb je natuurlijk in vele soorten en maten, maar het belangrijkste onderscheid is er tussen de akoestische piano en de digitale piano. Daarover bestaan heel wat misverstanden. Daarom zetten we even de belangrijkste verschillen en voor- en nadelen op een rijtje.

De Akoestische Piano

De Akoestische Piano is het echte werk: het is het traditionele, mechanisch werkende, instrument. Door middel van hamertjes worden snaren aangetikt die het geluid voortbrengen. Dit systeem maakt dat het bespelen van een akoestische piano een ‘organische’ ervaring is, en een complex spel van trillingen en harmonieën, met alle mogelijke nuances. Daarom ook dat vermaarde concertpianisten steeds voor een akoestische piano zullen kiezen. Een akoestische piano heeft echter ook enkele nadelen: het instrument is log en zwaar, en dient ieder jaar gestemd te worden. Bovendien is de aankoopprijs ook gevoelig hoger dan bij een digitale piano. Daarom is het ook mogelijk een akoestische piano te huren.

Mede door zijn mechanische werking beschikt de akoestische piano niet over een aantal extra functies zoals een ingebouwde metronoom of ritmes, andere klanken, connectiviteit met moderne media als een iPad of laptop,… Functies die de digitale piano vaak wel bezitten.

Ook het volume van een akoestische piano is iets om rekening mee te houden. Een akoestische piano kan je niet zomaar stiller zetten. Voor je oefenmomenten zal je dus rekening moeten houden met je buren of huisgenoten. Op een akoestische piano kan je ook geen hoofdtelefoon aansluiten, al bestaat wel het systeem van de zogenaamde ‘silent piano’, piano’s die akoestische en digitale elementen combineren.

De Digitale Piano

De digitale piano werkt op basis van de digitale technologie om klanken op te wekken via samples. De wereld van de digitale piano heeft de laatste jaren een heuse revolutie meegemaakt. Terwijl de pioniers van jaren terug nauwelijks te vergelijken waren met hun akoestische broertjes, komen de huidige exemplaren akelig dichtbij. Er zijn op het vlak van aanslag (’touche’), klankopwekking en nuance dan ook reuzenstappen gezet. Dit maakt dat een digitale piano steeds meer aangeraden wordt als studiepiano voor wie begint aan de muziekschool. De huidige generatie digitale piano’s zijn daar dan ook uitermate geschikt voor, en stellen je in staat om alle gevraagde oefeningen van de muziekschool in te studeren.

De digitale piano heeft ook een paar belangrijke voordelen ten opzichte van de akoestische piano. Zo moet de digitale piano niet gestemd worden, kan je er in stilte op oefenen via een hoofdtelefoon, heb je vaak een reeks andere klanken en extra functies (zoals een metronoom of ritmes) tot je beschikking en is het meubel minder log en zwaar en dus makkelijker te verhuizen of te verzetten. Een ander praktisch voordeel is het volume: een digitale piano heeft een algemene volumeknop en beschikt over een hoofdtelefoonaansluiting, waardoor je kan oefenen wanneer je dat wil, zonder anderen hier bij te storen. Bovendien ligt de gemiddelde aankoopprijs van een digitale piano een pak lager. Zo heb je voor het geld van een akoestische ‘instapper’ eigenlijk al een digitale topper in huis. Een digitale piano is ook niet gevoelig aan schommelingen in temperatuur, zijn akoestische tegenhanger des te meer.

De keuze tussen een akoestische en digitale piano

De verschillen tussen een akoestische piano en een digitale piano liggen samengevat  in praktische functies, onderhoud en aankoopprijs. Wat voor jou de juiste keuze is, hangt af van jouw situatie, jouw oefenomgeving en jouw ambities.

Wens je meer info over de aankoop of huur van akoestische piano’s of digitale piano’s? Dan ben je steeds welkom in de winkels van Van de Moer Instruments in Aalst en Geraardsbergen, waar enkele specialisten je de verschillen tussen een akoestische piano en een digitale piano met plezier zullen demonstreren en je bijstaan in je keuze. Al nieuwsgierig? Ontdek alvast enkele modellen via de webshop, of contacteer één van onze specialisten.

 

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie