danelectro guitars
nieuws

Danelectro Guitars @ Van de Moer Instruments

Geweldig nieuws: vanaf heden is Van de Moer Instruments officieel dealer van Danelectro Guitars! Ontdek alle modellen in onze webshop.

Danelectro Gitaar 1

Danelectro produceert niet alleen bijzonder gitaren, maar heeft ook een bijzondere ontstaansgeschiedenis. De oprichter van het merk luisterde naar de naam Nathan Daniel. Vandaar ook de naam ‘Danelectro’, een samenvoeging van ‘Daniel Electronics’. Als kind van Litouwse emigranten werd de man geboren in New York. Van daaruit startte hij, in de tijd van de Grote Depressie, met een eigen bedrijf dat versterkers produceerde. Tegen het einde van de jaren ’40 was dit bedrijf reeds sterk gegroeid, mede dankzij het feit dat ze versterkers konden produceren in opdracht van grote ketens als Sears. Pas in de jaren ’50 werden gitaren toegevoegd aan de cataloog.

Masoniet?

Deze gitaren waren even bijzonder als succesvol. De zogenaamde C-serie bestond uit gitaren die zowel qua constructie als looks nog geen gelijke kenden. De gitaren werden immers opgebouwd uit een frame van grenenhout waar een dunne plaat masoniet op werd bevestigd. Masoniet is eigenlijk een soort MDF. Vandaar konden de gitaar snel en vooral goedkoop worden gemaakt. De body kreeg een ‘wrap’ mee in vinyl, waardoor ze er ook nog eens te gek uitzagen. Voeg daarbij de al even unieke ‘lipstick’ elementen en het hoeft niet te verwonderen dat deze gitaren een instant hit werden.

Danelectro Gitaar 2

Danelectro bleef de jaren nadien zijn eigenzinnige koers varen en had zo enkele primeurs zoals de 6-snarige bas, de Bellzouki, de elektrische sitar,… Heel kenmerkende modellen waren ook de Longhorn en de Short Horn. Tot op de dag van vandaag hebben deze modellen een ongekend succes. Kijk maar naar de bassiste van de band die Eurosong 2021 wist te winnen! Andere gekende gitaristen met minstens één Danelectro in hun arsenaal: Ronnie Wood, Hozier, JJ Cale, Joe Perry, Dave Grohl, Mark Knopfler, Elvis Costello, Billy Gibbons en nog veel andere.

Danelectro Guitars

Danelectro Vandaag

De modellen die Danelectro vandaag produceert zijn gebaseerd op deze klassiekers. Ze zijn dan wel niet meer in de States gemaakt, maar hebben wel dezelfde mojo en vibe van hun roemruchte voorgangers. En bovenal: voor de prijs moet je het zeker niet laten!

Danelectro Guitars 2
Danelectro Guitars 3
Danelectro Guitars 4
Danelectro Guitars 5

Hieronder vind je enkele video’s van gitariste Helena Mayorga Paredes die bij ons de shop enkele Danelectro’s aan een test onderwierp.
Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie