nieuws, tips voor pianisten

De Roland Fantom: een synth zonder weerga

De nieuwste versie van de Roland Fantom synth-workstation heeft een nieuwe duidelijkere interface, nieuwe sound-engines en veel in- en uitgangen om zowel hardware als software te besturen. De Fantom reeks bestaat uit drie keyboards: de 6 met 61 toetsen, de 7 met 76 toetsen en de 8 met een volledig gewogen pianoklavier.

Het hart van de nieuwe Fantom is Roland’s nieuwe Zen-Core technologie. Dat is één grote engine die zowel PCM, V-Piano modelling en VA-synths bevat. Roland is nog heel wat van plan met dit nieuw platform: nieuwe engines, upgrades, etc.

Nieuwe workflow

De Fantom maakt tegenwoordig gebruik van scenes. En zo’n scene bestaat maximaal uit 16 zones. Elke zone bestaat uit een tone en die bestaat uit vier parts. Elke part kan een klank bezitten uit één van de drie mogelijke engines (PCM, V-piano en VA). Het is ingewikkeld maar er zijn dus ongelofelijk veel mogelijkheden. De samples zijn zoals te verwachten van ontzettend hoge kwaliteit. In de nieuwe Fantom-reeks zitten nieuwe voices van de AX-Edge, Supernatural Acoustic Tones, en ook heel wat klassiekers uit de Integra-7 en XV-508

roland fantom 7
roland fantom 8
roland fantom 6

En dit is allemaal hands-on te bedienen door een overvloed aan knoppen, faders en het touch-screen. Elke knop of fader heeft ingebouwde lichtjes voor extra controle op elke modificatie. Een leuke toevoeging is naast de verschillende digitale ook een analoge filter. Via de ingebouwde routing opties kan je daar letterlijk alles door sturen. Er is nog steeds heel wat menu-diving voor de meest ingewikkelde parameters, maar de bediening is erg intuïtief.

Opmerkelijk zijn er op het toestel ook 16 lichtgevende knoppen die Roland rechtstreeks van de TR-8 gehaald heeft. Deze kan je gebruiken om instrumentcategorieën te selecteren of voor de bediening van de ingebouwde TR-8. Naast fantastische voices, impressionante LFO is er dus een ook een step-sequencer in de Fantom. En ook die is immens krachtig. Ten slotte heb je 16 pads (vier banken) en deze kunnen worden gebruikt voor het triggeren van noten, samples, audio, MIDI (intern / extern), sequenties en meer.

Roland haalde duidelijk zijn inspiratie bij Ableton voor de ingebouwde sequencer, maar daarnaast is er ook heel wat DAW-integratie. De Fantom kan je uiteraard gebruiken als interface en de bedieningsknoppen kan je midi-syncen met al je software. Er is ook een dedicated fader voor USB audio.

De toekomst

Roland blijft het toestel updaten met extra engines, klanken en mogelijkheden. Het is een krachtpatser die een zowel software als hardware integreert in één veelzijdige machine. Het is net deze workflow dat dit keyboard zo interessant maakt. Met de Fantom kan je analoge synths in house besturen, hands-on of via de sequencer, Mainstage koppelen en alles naar de analoge filter routen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wens je meer informatie over dit product, kom dan zeker eens langs in één van onze winkels.

roland fantom

Meer informatie over de Roland Fantom 6 vind je hier:
Roland Fantom 6

Meer informatie over de Roland Fantom 7 vind je hier:
Roland Fantom 7

Meer informatie over de Roland Fantom 8 vind je hier:
Roland Fantom 8

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie