gitaarversterkers kiezen online
tips, tips voor gitaristen

Hoe een gitaarversterker kiezen?

Welke gitaar je het beste kiest, hebben we al eerder toegelicht. Maar als je kiest voor een elektrisch exemplaar, dan ben je verplicht om daar een versterker bij te kopen om er muziek mee te maken. Echter, die gitaarversterkers vind je ook terug in alle maten en kleuren. Welke bestaan er allemaal en welke kies je dan het beste? Je leest hieronder hoe jij een gitaarversterker kiezen kan.

Buizenversterkers

De buizenversterkers zijn ook gekend als de lampenversterkers omdat ze op basis van elektronenbuizen werken. Die zien eruit als cilindervormige lampen. Door de lampen geven deze versterkers een warm geluid. Ze krijgen ook wel eens de naam ‘vintage’ mee. Ze klinken heel zuiver en worden vaak gebruikt door professionals. De buizenversterkers zijn wel redelijk zwaar door de aanwezigheid van grote transformatoren, wat een eigenschap is van de buizentechnologie. Die dienen voor het omzetten van de spanning. Lampenversterkers zijn ook iets meer kwetsbaar, en vragen een regelmatig onderhoud. Toch gaat er niets boven het geluid van een echte buizenversterker: in een wereld van digitale technologie blijft zijn klank ongeëvenaard, en blijft hij de eerste keus voor menig gitarist. Gekende voorbeelden van de buizenversterker zijn de VOX AC30, de Fender Deluxe Reverb, de Marshall JVM 410  en de Orange TH30.

buizenversterker

Transistorversterkers

Deze versterkers beschikken niet over buizen, maar wel over transistors die zorgen voor de signaalversterking. Omdat er geen buizen aanwezig zijn, kosten transistorversterkers minder en zijn ze ook minder zwaar. Het geluid dat hiermee geproduceerd wordt, is wel minder warm dan de buizenversterkers. Daardoor geven de meesten de voorkeur aan een buizenversterker. Een transistorversterker is door de jaren heen wel beter ontwikkeld, mede dankzij de digitale technologie die transistorversterkers in staat stelt de warmte van buizenversterkers te simuleren. Ook de robuustheid en de betrouwbaarheid zijn troeven van de transistorversterker, waardoor vele gitaristen toch de transistorversterker boven de lampenversterker verkiezen.

Alle grote merken beschikken over een groot gamma aan transistorversterkers met digitale technologie aan boord. Enkele populaire voorbeelden: Fender Mustang II, Roland Cube 20GX, VOX VT20X en de Blackstar ID Core 20.

Modellingversterkers

Een modellingversterker maakt gebruik van digitale technieken om het geluid van andere versterkers na te bootsen. Voor de versterking is er transistortechnologie nodig.

Hybride versterkers

De hybride versterker combineert een buizencircuit in het voorversterkerdeel met een transistorcircuit in het eindversterkerdeel. Dat resulteert in een warme klank die aangevuld wordt met de kracht van een transistor.

gitaarversterkers online kopen

Uitvoeringen

Een gitaarversterker kiezen hangt ook af van de uitvoering. Hieronder lijsten we de verschillende modellen voor je op.

Combo gitaarversterker

Een combo gitaarversterker bezit een luidspreker én een versterker in een kast. Sommige modellen zijn achteraan geopend waardoor de klank minder laag en helderder klinkt. Het aantal luidsprekers kan ook verschillen.

Top

Een top of head is een versterker die op twee luidsprekerkasten geplaatst wordt. Die zal het signaal van een elektrische gitaar versterken, wat via de luidsprekerkasten tot uiting komt.

Cabinet

Een cabinet bestaat uit een houten kast met daarin speakers. Hierop past de top versterker.

Stack

Een stack is een combinatie van luidsprekerkast(en) (cabinet) met daarbovenop een aparte versterker.

Met dit overzicht van versterkers en uitvoeringen, kan je nu een gitaarversterker kiezen in de webshop van Van de Moer Instruments.

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie