klassieke instrumenten anders
tips

Klassieke instrumenten anders bekeken

Dat je met klassieke instrumenten meer dan enkel klassieke muziek kan spelen, weten we allemaal al wel. En toch kan het nooit kwaad om er eens aan herinnerd te worden. De meeste (rock)bands bestaan namelijk nog steeds uit een gitarist, een basgitarist, een drummer en een zanger(es). Haal er een of meerdere klassieke of minder gebruikelijke instrumenten bij en je hebt meteen een band die net iets anders is.

anders bekeken - klassieke instrumenten

Arcade Fire

Deze indie rock band staat meestal op het podium met meer dan 6 leden. Naast de gebruikelijke gitaar, basgitaar en drums nemen de leden ook meer klassieke instrumenten zoals piano, viool, cello, xylofoon, accordeon, harp, mandoline en zelfs orgel mee op het podium. De meeste bandleden zijn multi-instrumentalisten en ze wisselen de taken dan ook als ze op tournee zijn. Een beetje als een stoelendans – maar dan met instrumenten!

Vanessa-Mae

Deze Britse violoniste geeft een moderne draai aan klassieke muziek. Sinds haar tiende speelt ze professioneel viool. In het begin van haar carrière koos ze nog voor de meer klassieke nummers, maar in haar tienerjaren werd ze (ook?) op muzikaal vlak wat rebelser en speelde ze covers van popmuziek en speelde ze met rockbands. Rob Dickins noemde haar zelfs “het klassieke equivalent van een rocklegende als Jimmy Page”.

Apocalyptica

Fan van cello? Dan ken je wellicht Apocalyptica. En anders moet je deze band zeker leren kennen! In het begin van hun carrière in 1993 was Apocalyptica een tributeband die Metallica coverde – zonder gitaren, maar enkel met drie cello’s, klassieke instrumenten bij uitstek. Intussen is er een drummer bijgekomen en werken ze ook samen met zangers van andere bands. Maar de klassieke cello’s blijven op de voorgrond staan, in een metal jasje dan.

Eluveitie

De Zwitserse metalband Eluveitie combineert melodieuze deathmetal met Keltische volksmuziek. Ze spelen dus gitaar, basgitaar en drums, maar daarnaast komen ook de viool, draailier, doedelzak, mandola en verschillende soorten fluiten aan bod. Een stevige én geslaagde combinatie!

Experimenteren met klassieke instrumenten in hedendaagse uitvoeringen, meer en meer artiesten doen het. Welke bands zijn voor jou perfecte voorbeelden van een geslaagde mix van klassieke instrumenten en een moderne sound?

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie