wah pedalen online kopen
instrumentengids, tips, tips voor gitaristen

Onder de loep: de wah pedaal

Het wah geluid klinkt vooral gitaristen bekend in de oren. De voetpedaal kon dan ook al velen onder hen bekoren. Jimi Hendrix, Kirk Hammet en Frank Zappa zorgden voor de populariteit ervan, maar wat is die befaamde wah pedaal nu juist? Wij leggen het je uit in deze blogpost.

Ontstaan

De wah pedaal kwam er niet zomaar. Lange tijd voordat de effectpedalen hun intrede deden, waren het trombone- en trompetspelers die in hun klankbeker een demper plaatsten waardoor een huilerige toon ontstond. Om dat geluid te simuleren werd achteraf gebruik gemaakt van de effectpedaal. Die werd ontwikkeld door Thomas Organ midden jaren zeventig. Het duurde niet lang voordat elke gitarist zich een wah pedaal aanschafte. Het was echter gitarist Jimi Hendrix die de pedaal populair maakte. Hij legde zich toe op de effecten die met zo’n pedaal gecreëerd konden worden waardoor de wah pedaal onderdeel werd van zijn muziek.

cry baby pedalen

Klank van wah pedaal

Het wah pedaal zorgt voor een extra effect tijdens het bespelen van muziekinstrumenten. Het effectapparaat wordt vooral gebruikt bij gitaren. Het verandert de toon van het signaal. De menselijke stem nabootsen is daarbij een van de doelen. De pedaal moet met de voet bediend worden. Hoe meer die wordt ingeduwd, hoe scherper de toon is. Dat de wah pedaal muziek een extra dimensie geeft is niet te ontkennen. Zowel in een solo als in een ritme-partij kan je de wah pedaal hanteren.

wah pedaal kopen online

Soorten wah pedalen

Het populairste wah pedaal is het model van Thomas Organ uit 1966, de Cry Baby, die achteraf door Dunlop nagemaakt werd. Verder zijn ook de Dunlop Dual Inductor Wah, de Morley Steve Vai Bad Horsie 2 en de Fulltone Clyde Deluxe Wah populaire wah pedalen. Wil je een exemplaar gesigneerd door Jimi Hendrix? Dat vind je hier. Van de Moer Intruments beschikt over een heel arsenaal effectpedalen voor gitaren.

Foto’s: http://www.jimdunlop.com/

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie