onderdelen elektrische gitaar
instrumentengids, tips, tips voor gitaristen

De onderdelen van een Elektrische Gitaar. Een Overzicht.

Een elektrische gitaar en zijn onderdelen, dat brengt soms wel eens wat vakjargon met zich mee. Voor wie start met gitaar kan dat nogal eens verwarrend en intimiderend zijn. Daarom: een praktisch overzicht van de onderdelen van een elektrische gitaar!

Hierboven zie je als voorbeeld een Fender Stratocaster afgebeeld. De benamingen zijn vaak in het Engels, naar de oorsprong van de gitaar, we geven voor jou de Nederlandse benamingen.

Tuning Pegs: ‘Stemmechanieken’, met deze kan je de snaren verstellen naar de gewenste toonhoogte

Head: De ‘Kop’ van de gitaar, ook vaak aangeduid als ‘Headstock’

String Tree: ‘Snaargeleider’. Deze is niet aanwezig bij alle modellen. De snaargeleider dient om de snaren in de juiste hoek te dwingen.

Nut: Ook wel ’topnut’ of ’topkam’ genoemd. Deze is ingevijld tot op de juiste hoogte voor de dikte van de snaar.

Frets: Een ‘Fret’ is gemaakt van metaal, ‘fretdraad’ genoemd, en zorgt ervoor dat je binnen de vakjes van de frets de juiste intonatie verkrijgt.

Fretboard: In het Nederlands ‘Toets’. Deze kan uit hetzelfde materiaal als wel een ander materiaal dan de hals bestaan. Op de toets staan kleine stippen ter oriëntatie, ‘positiemarkeringen’ genoemd.

Neck: of ‘hals’. Op de hals ligt voorgenoemde toets. Een hals kan afwijken in dikte en profiel (c-shape, v-shape,…).

Strap button: is een kleine vijs waaraan je je strap of gitaarriem kan bevestigen.

Scratch Plate: ‘Slagplaat’. Dit is een plastic onderdeel dat niet alleen de draden van de elektronische componenten afschermt, maar ook een deel van de lak, ter bescherming van het ‘krassen’ bij de aanslag met een plectrum.

Pickups: Of ‘Elementen’. Is verantwoordelijk voor de klankoverdracht. Werkt door middel van een magnetisch systeem. Elementen heb je in vele maten en soorten. Deze die je hier ziet zijn ‘single coils’. Andere gekende types zijn ‘humbuckers’.

Tremelo: ‘Tremelohendel’ of ‘WHammy Bar’. Met een systeem met veren kan je door middel van de tremelohendel een bepaald effect maken.

Selector Switch: Of ‘Keuzeschakelaar voor Elementen’. Met deze switch kan je kiezen welke elementen je in- en uitschakelt.

Volume Knob: ‘Volumeknop’. Hiermee bepaal je het volume van de elementen, in combinatie met de selector switch.

Tone Knob: ‘Toonknop’, voor het regelen van de toon van de elementen (scherp-dof).

Output Jack: ‘Aansluiting voor Jackkabel’. In deze holte sluit je de gitaar aan door middel van een gitaarkabel.

Bridge: Of ‘Brug’. Dit is in feite het ‘eindpunt’ van de snaren.

Saddles: Of ‘brugzadels’. Hiermee kan je de snaarhoogte aanpassen.

Intonation adjust: Met deze intonatievijsjes verstel je in feite de lengte. Met deze kan je je gitaar perfect intoneren.

Trussrod: niet zichtbaar op foto, maar een vaak gehoorde term. Dit is feite een metalen ‘pen’, ook wel ‘halspen’ genoemd waarmee je de kromming van de hals kan instellen. Je kan deze instellen door een vijsje die je bovenaan of onderaan de hals kan aantreffen.

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie