mondharmonica beginners
instrumentengids, tips blaasinstrumenten

Mondharmonica voor beginners

De mondharmonica lijkt misschien op het eerste gezicht een simpel instrument. Het is dan ook niet zo groot en de mogelijkheden lijken beperkt door de eenvoud van het instrument. En dat klopt langs een kant wel, maar toch kan het zijn dat je niet meteen goed weet hoe eraan te beginnen. Daarom delen we graag enkele tips: mondharmonica voor beginners!

Diatonisch, chromatisch, tremolo …?

Er bestaan verschillende types mondharmonica’s, gerangschikt per soort stemming: diatonisch, chromatisch, tremolo en octaaf. Daarnaast zijn er ook speciale types met een specifieke stemming. De diatonische mondharmonica is de eenvoudigste. Ze heeft 10 gaatjes en is zo ontworpen om op de diatonische toonladder te spelen.

Chromatische mondharmonica’s hebben een klein knopje aan de zijkant. Als je hierop duwt, speel je de toon die je speelt maar dan een halve toon hoger. Daardoor kan je dus alle noten van de chromatische toonladder spelen, maar ze zijn ook iets moeilijker om te spelen. Jazzcats kiezen daarom vaak voor de chromatische mondharmonica. Voor blues wordt vaker voor de diatonische mondharmonica gekozen.

Tremolo en octaaf mondharmonica’s hebben twee rijen gaatjes. Ze worden minder gebruikt dan de diatonische en chromatische. De tremolo brengt een trillend geluid voort, de octaaf een voller geluid.

mondharmonica-voor-beginners-hohner-blues-harp-ms-special

De populairste diatonische mondharmonica is deze: de Hohner Blues Harp MS in stemming C-majeur. Rechts: de Hohner Special 20.

Hoe werkt de mondharmonica?

Voor elk type mondharmonica geldt dat inademen en uitademen andere tonen opleveren. Bij mondharmonica leren spelen is het eigenlijk vooral belangrijk dat je goed leert ademhalen. Met de juiste ademhalingstechniek geraak je al een heel eind.

Als je begint met spelen, hou je er wel best een schema van de gaatjes en bijhorende toonaarden bij. Het is namelijk wat verwarrend, maar geen paniek: eens je de beginselen onder de knie hebt, zal je snel leuke deuntjes kunnen spelen.

chromatische mondharmonica's

Chromatische mondharmonica’s: de deluxe-versie van de traditionele Super Chromonica 270 en de Toots Hard Bopper.

Verschillende technieken

Mondharmonica voor beginners of gevorderden, dat maakt geen verschil op vlak van technieken. Er zijn namelijk maar twee technieken om mondharmonica te spelen: tongblocking en lipblocking. Aan jou de keuze welke techniek je het beste ligt! Nog interessanter is het wel als je beide kent, want ze hebben allebei voor- en nadelen. Oefen ze dus allebei om een goede mondharmonicaspeler te worden.

De basishouding is bij beide technieken identiek: stop het instrument diep tussen je lippen, maar zeker niet vooraan! Tuit je lippen niet, dat vraagt te veel en onnodige inspanning van je gezichtsspieren.

Tongblocking

Met je tong bedek je de gaatjes die je niet wil spelen.

Lipblocking (of pucker)

Ontspan je lippen rond de mondharmonica. Als je nu blaast, zal je verschillende tonen horen. Duw je lippen naar buiten, alsof je iemand wil kussen en oefen tot je één enkele, duidelijke toon hoort. Je sluit de gaatjes met de zachte binnenkant van je lippen, niet met de buitenkant!

set mondharmonica's

7-delige Hohner set met de 7 populairste toonsoorten

 

Boekentips

Met deze boeken kan je jezelf mondharmonica leren spelen:

 

Ben je in de ban van de mondharmonica? Met deze mondharmonica voor beginners tips weet je al wat meer over mondharmonica’s en kan je je verder verdiepen in dit leuke instrument! Heb je nog vragen? Stuur ons een mailtje of kom langs in een van onze winkels en we helpen je graag verder.

 

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie