Bij de aanschaf van een drumset ben je misschien meer gefocust op de drumset zelf en de cimbalen. Dat is ook volledig normaal. Nochtans is het niet onbelangrijk om het juiste paar drumstokken te kiezen. De juiste drumstokken zullen je helpen om comfortabeler en dus ook beter te spelen. Maar hoe nu precies de juiste drumstokken kopen? Hier vind je enkele tips.
De onderdelen van een drumstok
Een drumstok lijkt misschien een eenvoudig, meestal houten stokje, maar de vormen van dat stokje maken wel degelijk verschil. Zo zijn er verschillende diktes, lengtes, uiteindes, schouders en punten, die elk een invloed hebben op je drumspel.
- Dikte – Hoe dikker, hoe hoger het volume, hoe steviger, maar uiteraard ook hoe zwaarder. Wil je een lichte sound produceren? Ga dan voor een dunnere drumstok. Speel je verschillende muziekgenres? Dan kies je best verschillende diktes drumstokken: zwaardere voor rock en R&B, lichtere voor folk, jazz en akoestische muziek. En uiteraard: experimenteren!
- Uiteinde – Sommige drumstokken hebben een verzwaard uiteinde voor extra volume en kracht.
- Schouder – Dit is het deel direct onder de tip en de lengte ervan bepaalt hoe het voelt om ermee te spelen.
- Punt of tip – zie hieronder!
Vic Firth drumstokken: dikke drumstokken 2B – dunne drumstokken 7A – drumstokken met korte schouders
Wat betekenen de codes?
De codes staan voor de dikte en de toepassing van de stokken. In de begindagen was er een heel duidelijk systeem, waarbij het cijfer de omtrek van de drumstok aangaf en de letter de toepassing. Hoe lager het nummer, hoe groter de omtrek. S stond voor Street, B voor Band, A voor Orchestra. Vandaag zijn er echter lichte variaties van producent tot producent, waardoor het algemene systeem niet meer altijd klopt. Drumstokken kopen is daardoor misschien iets moeilijker geworden. Goed lezen en vergelijken is de boodschap!
Tips
- voor hard rock en metal zijn drumstokken met code 2B geschikt
- voor jazz: 7A of 8D
- voor pop, poprock en indie: 5A
- geschikt voor rock: 5B
Welke tip of punt?
De tip raakt de drum en cimbalen, dus het is niet erg verwonderlijk dat de vorm ervan een hoge impact heeft op de sound. De vorm bepaalt namelijk hoeveel contact er wordt gemaakt en dus hoe het klinkt als je drumstok je drum of cimbalen raakt. Daarnaast zorgt een nylon tip ook voor een ander, lichter geluid en gaat hij langer mee dan een houten punt.
- Ronde tip – Door het kleine contactoppervlak produceert een ronde punt een licht, helder geluid. Drumstokken met ronde punt zijn vooral geschikt voor cimbalen. Goede drumstokken met ronde tip zijn bijvoorbeeld deze.
- Ton-tip / Barrel-tip – Deze punt heeft de vorm van een ton en dus een groter contactoppervlak. Daardoor zorgen ze voor een bredere, diffusere toon, meer volume en duidelijke articulatie. Barrel-punten zoals deze van Vic Firth zijn perfect voor marsmuziek.
- Ovalen tip – Drumstokken met een ovalen punt liggen qua contactoppervlak tussen barrel en ronde punt. Deze zijn inzetbaar voor de meeste stijlen. Populaire drumstokken met ovalen tip zijn deze van Pro Mark.
- Druppel of olijfvormige tip – Afhankelijk van hoe je hem houdt, heb je hiermee een groot bereik van geluiden, van helder en licht tot volumineus en krachtig. Voorbeeld van Pro Mark.
Nog een laatste tip: oefen af en toe ook met zwaardere drumstokken dan de drumstokken die je gebruikt om op te treden. Zo verbeter je tijdens het oefenen je snelheid en kracht en zal je comfortabeler kunnen drummen tijdens een optreden. En zo kan je zonder bezwaar meteen meerdere paren drumstokken kopen.
Geen Reacties