Waarom een synthesizer kopen?
Een synthesizer kopen kan om verschillende redenen. Waar die meestal allemaal op neerkomen, is dat ze je helpen een ‘sound’ te vinden. Of je nu piano, gitaar of blokfluit speelt, soms heb je iets ‘meer’ nodig … Iets anders. Dat is vaak een synth! Synthesizers zijn bijna niet meer weg te denken. Je vindt ze in vrijwel ieder genre terug, in iedere opnamestudio, en op ieder podium. Het zijn veelzijdige en intrigerende instrumenten die je creativiteit prikkelen. Wat voor muziek je ook speelt of maakt, er is gegarandeerd een synth voor jou! En een synthesizer kopen … Dat kan uiteraard bij Van de Moer Instruments, zowel online als in één van onze fysieke winkels. Daar kan je tientallen instrumenten uitvoerig uittesten en bevragen, alvorens je een keuze maakt.
Een synthesizer kopen … wat heb je dan net nodig?
Als je je eerste stappen in de wereld der geluidssynthese zet, kan dat allemaal wat overweldigend overkomen. Een eerste onderscheidt waar je nog honderden blogs over kan lezen, is dat tussen analoog en digitaal. Beiden hebben hun voor- en nadelen, en hun voor- en tegenstanders. Laat je daar vooral niet te veel door afleiden. Een synthesizer is een persoonlijk instrument, dat aan jouw persoonlijke noden moet voldoen. Kort door de bocht zijn analoge synthesizers vaak iets ‘warmer’ van klank. Ze kunnen een bepaalde nostalgie teweegbrengen, en ze hebben elk een unieke en vaak herkenbare sound. Digitale synthesizers hebben een ‘cleanere’ klank. Ze zijn erg geschikt voor modernere genres, en vaak iets veelzijdiger qua functionaliteit. Daarnaast zijn ze vaak ook simpelweg goedkoper. Wat jij zoekt voor je band, album, of nieuwe project … Dan kan enkel jij weten. Uitvoerig uittesten is de boodschap!
FM, subtractief, additief, wavetable … wat is dat allemaal?
Een tweede belangrijke onderscheid tussen synthesizers, is de effectieve manier waarop ze geluid creëren. Daar zijn verschillende processen voor. Die hebben allemaal wederom hun eigen voor- en nadelen. Subtractieve synthese is de simpelste daarvan. Je vertrekt vanuit een geluidsgolf, waar je op verschillende manieren bepaalde frequenties uit weghaalt. Op die manier verandert de geluidsgolf, en de klank van de synthesizer. De tegenhanger is dan additieve synthese, waarbij je net frequenties toevoegt om de klank te veranderen. Wavetable-synthese maakt gebruik van complexere golven dan de standaard additieve of subtractieve synthesizer. FM-synthese moduleert dan weer de ene golf op basis van een andere. De meeste synthesizers bieden echter een combinatie van verschillende synthesevormen in één. Welke combinatie dat is, draagt dan weer bij aan hun unieke klank. Je houdt hier dus best rekening mee!
Een greep uit het aanbod
De Arturia MatrixBrute is een ontzettend veelzijdige analoge synthesizer. Hij heeft vrijwel eindeloze bewerkingsmogelijkheden, en een ongelooflijk breed klankenpallet. De presets op zich zijn al simpelweg verbluffend. Een absolute must-try!
De Korg Minilogue is een kleine digitale synthesizer. Hij is erg simpel en overzichtelijk in de bediening, en leent zich als ideale eerste synth om mee aan de slag te gaan!
De Novation Summit is een versatiele en verbluffende digitale synthesizer. Hij heeft een erg typerende en klank, en biedt een wereld aan bewerkingsmogelijkheden. Als je een unieke sound zoekt, dan heb je die met dit instrument gegarandeerd gevonden.
Geen Reacties