budgetpiano
instrumentengids

Budgetpiano: hoe vind je de beginnerspiano voor jou?

Akoestische piano’s, digitale piano’s en budgetpiano’s

Piano leren spelen verandert je leven! Toch is de aankoop van je eerste instrument zelden goedkoop. Daarom opteren veel beginners vaak voor een budgetpiano. Maar hoe pak je die investering in hemelsnaam aan? Als geld geen rol speelt, is het natuurlijk gemakkelijk. Je koopt dan best een akoestisch instrument: een vleugel- of een buffetpiano. Zo’n instrumenten zijn echter heel duur, zowel in aankoop als in onderhoud. Gelukkig bestaan daar ook digitale varianten van! Die hebben een hoop voordelen tegenover akoestische piano’s. Je kan ze gemakkelijk en schadeloos verhuizen, ze hoeven nooit gestemd te worden, en ze kunnen met hoofdtelefoon bespeeld worden. En het beste van al? Ze zijn een stuk betaalbaarder! Misschien twijfel je of piano wel iets voor jou is? Misschien speelt geld voor jou wel degelijk een rol? Dan is een digitale budgetpiano misschien wel net wat je zoekt!

Budgetpiano kopen

Toch is niet elke digitale piano dezelfde. Je zou maar eens leren spelen op een ondermaats instrument. Dat zou de toekomstige jij jezelf erg kwalijk nemen! Het is namelijk ontzettend belangrijk dat je techniek aan en je voeling met je instrument correct ontwikkelen. Dat gebeurt niet wanneer je aan een slecht instrument oefent. Daarom stellen we jou hier de beste digitale budgetpiano’s voor!

Roland FP-10

Budgetpiano's Roland FP-10

Het klavier is misschien wel het allerbelangrijkste deel van de piano. Dat telt idealiter 88 gewogen toetsen! ‘Gewogen’ betekent dat ze de weerstand en zwaarte van een echt pianoklavier imiteren. Dat is belangrijk om genuanceerd en dynamisch te leren spelen. Het toetsenbord van de Roland FP-10 is er één van de beste die we in deze categorie getest hebben! Het heeft een goede diepte en zwaarte om als beginner mee aan de slag te gaan.

Ook de interactie tussen dat toetsenbord en het instrument is van belang. Bij deze piano voelt die erg natuurlijk aan. Digitale piano’s werken op basis van samples. Dat zijn geluidsopnames van individuele noten van akoestische piano’s. Die worden afgespeeld bij het induwen van een pianotoets. Hoe hard of zacht dat gebeurt, bepaalt dan welke sample daarvoor gebruikt wordt. Dezelfde noot wordt dan bijvoorbeeld op tien verschillende volumes opgenomen. Duw je harder op de toets, dan wordt er een sample afgespeeld van zo’n opname aan hoger volume. Er kunnen echter geen oneindig opnames per toets toegewezen worden. Dat zou betekenen dat er een oneindig grote interne opslagcapaciteit in de piano is. Die opslag is net één van de aspecten die de prijs van digitale budgetpiano’s bepalen. Verschillende fabrikanten hebben verschillende oplossingen om die discrepantie aan te pakken. De manier waarop Roland dat bij de FP-10 doet, is erg overtuigend en dynamisch.

Yamaha P-45

Budgetpiano Yamaha P-45

Naast het klavier is natuurlijk ook de klank ontzettend belangrijk. Daar heeft Yamaha een streepje voor op de concurrentie. Yamaha is namelijk één van de weinige pianofabrikanten die zowel digitale als akoestische instrumenten maakt. Bij het opnemen van de klanken kan Yamaha dus haar eigen allerbeste akoestische toppiano’s gebruiken. Dat hoor je zelf in de goedkopere P-reeks. Daaronder biedt Yamaha een eigen digitale budgetpiano aan: de Yamaha P-45. Aangesloten op een goede koptelefoon of geluidsinstallatie klinkt deze piano ontroerend echt! Dat realisme is belangrijk voor de ontwikkeling van je inwendige muzikaliteit. Wanneer je aan een digitale piano oefent, is het belangrijk dat die in zoveel mogelijk aspecten een akoestische piano benadert. Zo kan je jouw eerste concert thuis voorbereiden en vol zelfvertrouwen voor een uitverkochte zaal op een echte vleugelpiano spelen. Met de P-45 weet je al behoorlijk goed hoe dat dan precies zou klinken!

Een ander pluspunt van deze piano is het klavier. Dat voelt in de laagte zwaarder dan in de hoogte, net zoals bij een echte vleugel!

Korg B2

Korg B2 budgetpiano

Niet te missen in je zoektocht naar een budgetpiano is natuurlijk de prijs. Die is niet te kloppen bij deze Korg B2! Wanneer je echt de goedkoopste piano zoekt die aan de eisen voldoet, is deze misschien wel iets voor jou. Deze piano heeft een fijn toetsenbord en enkele zeer goede klanken. Opvallend is dat ze met een hoop gratis ondersteunende software samenwerkt. Deze piano komt namelijk met een proefabonnement op Skoove (online-lessen), de Korg Module-app voor extra sounds, en de Gadget 2 Le DAW-app om je muzikale creaties in op te nemen. Daarnaast is dit visueel ook simpelweg de mooiste budgetpiano in deze reeks. Met de B2 haal je niet enkel een goedkope piano in huis, maar direct ook een stijlvolle!

Medeli SP201+

Budgetpiano Medeli SP201+

Een laatste zaak om rekening mee te houden: de speakers. De Medeli SP201+ heeft de krachtigste speakers van alle budgetpiano’s die we testten. Als je het volume volledig opendraait en hard speelt, kunnen sommige digitale piano’s wat overstuurd klinken. Een ander element waarop namelijk bespaard wordt, zijn de speakers. Bij duurdere modellen zijn dat stevige surroundinstallaties. Bij budgetpiano’s zijn dat vaker twee kleine speakertjes. Deze Medeli-piano komt met twee 20 Watt-speakers. Je kan er het beste mee op hoge volumes spelen met de minste oversturing. Als je vaak plant voor anderen te spelen, is dat iets om rekening mee te houden.

Daarnaast heeft dit instrument de hoogste polyfonie van al deze budgetpiano’s. Polyfonie is het aantal samples dat de piano gelijktijdig kan afspelen. Hoe minder dat er zijn, hoe vaker je zal horen dat sommige noten wegvallen. Dat gebeurt namelijk wanneer de maximale polyfonie van je instrument overschreden wordt. Denk aan zeer complexe passages met pedaalgebruik! Daarin moet het instrument soms meer noten afspelen dan het aankan. Dan vallen de eerst gespeelde noten weg. In de praktijk komt dit weinig voor, maar het is iets om in gedachten te houden! Voor virtuoze pianisten in spe is dat een belangrijk criterium.

Conclusie: welke budgetpiano past bij jou?

Of je nu een concertvleugel of een digitale budgetpiano zoekt … een instrument kopen doe je het best weloverwogen en doordacht. Wat zoek je? Waarom zoek je dat? Wat is belangrijk voor jou? Het zijn enkele vragen die je het beste beantwoordt vooraleer je een keuze maakt. Test je instrument! Bezoek je lokale favoriete muziekwinkel, en laat je helpen door hun ervaren specialisten. Luister zelf naar het verschil in klank. Voel zelf de verschillende klavieren. Volg je eigen intuïtie, en beslis op basis van wat goed voelt voor jou!

pianowinkel
Van de Moer Instruments Gent

Waar je bij de aankoop van een budgetpiano in eerste plaats op moet letten, is het klavier. Je leert simpelweg verkeerd spelen als dat niet voldoet. Het klavier hoort 88 toetsen te tellen en gewogen te zijn! De klank is een tweede aspect. Klinkt het instrument realistisch, en reageert het zoals een echte piano zou reageren? Ook dat zijn zaken die je een vertekend beeld kunnen opleveren. Met zo’n vertekend beeld speel je ergonomisch slecht, en maak je vaker muzikaal ongelukkige keuzes! De kracht en kwaliteit van de speakers zijn ook een aandachtspunt. Elke fabrikant bespaart daar hard op bij de goedkoopere instrumenten. Test de piano’s die je overweegt zeker eens uit op hogere volumes. Let daarbij op hoe dat het geluid vervormt. Ook polyfonie en sampletechniek spelen een rol. Dat zijn twee aspecten die de speelervaring erg beïnvloeden. Hoe realistischer die is, hoe beter het resultaat op lange termijn zal blijken!

Laat je echter niet misleiden … dit zijn nog steeds budgetpiano’s. Op al deze zaken is bespaard om de prijs zo laag mogelijk te houden. Het verschil tussen een piano van 500 en 5000 EUR is onvermijdelijk pijnlijk duidelijk. Als budget echter een rol speelt, kan je met deze selectie budgetpiano’s gerust aan de slag!

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie