zangopnemen
tips licht & geluid

Zang opnemen: wat heb je nodig?

Als je ambities hebt om je muzikaal uit te leven met je stem is je zang opnemen vaak een goed idee: op die manier kan je niet alleen je eigen vorderingen en/of werkpunten het best beoordelen, maar ben je ook in staat om zelf een zogenaamde ‘demo’ te maken waarmee je niet alleen je vrienden kan verrassen!

Voor het opnemen van je stem of het opnemen van je zang bestaan er vele technieken en methodes, hieronder vind je de meest gebruikte. Met andere woorden: ‘Zang opnemen, wat heb je nodig?’

Zang opnemen met mobiele recorder

Een mobiele recorder is de opvolger van wat vroeger een ‘dictafoon’ werd genoemd. Uiteraard is de kwaliteit dezer dagen er sterk op vooruit gegaan en worden je opnames digitaal opgeslagen op een sd-kaartje. Deze methode om zang op te nemen is erg gemakkelijk maar ook beperkt: je kan namelijk alleen je stem opnemen en niet de bijhorende muziek. Een voorbeeld van een goede mobiele recorder is de Zoom H2N.

-Zang opnemen met USB-microfoon

De meeste muziekopnames worden tegenwoordig met de computer gemaakt. Je kan een microfoon in de microfooningang van je laptop steken en zo aan de slag gaan, maar de kwaliteit daarvan is zeer belabberd. Beter kan je aan de slag met een USB-microfoon, een microfoon met USB-uitgang. Deze zet je analoog signaal (je stem) feilloos om in een digitaal signaal. Bovendien is er bij de meeste USB-microfoons gratis software inbegrepen waarmee je niet alleen allerlei effecten op je stem kan loslaten maar ook het volume van je stem en de achtergrondmuziek kan regelen en zo veel meer. USB-microfoons voor het opnemen van zang zijn er in allerlei maten en kwaliteiten: de Rode NT-USB is een mooie referentie.

usb microfoon

Zang opnemen op de computer met audio-interface

De USB-microfoon heeft als grote nadeel dat je deze niet kan gebruiken voor andere toepassingen, bijvoorbeeld voor het aansluiten op een andere geluidsinstallatie op een feestje of optreden. Wil je een microfoon met de standaard aansluiting (jack of XLR) aansluiten op je PC, dan gebruik je best een audio-interface. Wat is een audio-interface? Dat is simpelweg een apparaatje dat je analoge signaal omzet naar een digitaal: aan de ene kant kan je allerlei instrumenten inpluggen, aan de andere kant sluit je hem aan aan je computer via USB, firewire of thunderbolt. Het grote voordeel van deze methode is dat je nu gelijk welke microfoon kan gebruiken én dat je ook andere instrumenten zoals piano of gitaar kan gaan opnemen met de computer. Interfaces heb je ook in verschillende soorten en maten, vaak afhankelijk van hoeveel instrumenten je tegelijk kan opnemen. Goede audio-interfaces voor beginners zijn bijvoorbeeld de Focusrite Scarlett Solo, de Line 6 Pod UX2, de Roland Duo-Capture of de Yamaha AG03.

focusrite audio interface

Voor je zang op te nemen kan je nu gaan kiezen welke microfoon je gaat gebruiken. Daarin kan je kiezen tussen ‘dynamische microfoons’ en ‘studiomicrofoons’: dynamische microfoons zijn meer robuuste microfoons waarmee je ook degelijke opnames kan maken terwijl je hem in de hand houdt, terwijl studiomicrofoons op een statief moeten staan omdat ze veel fragieler zijn. De studiomicrofoons zijn dan ook veel gevoeliger en kunnen veel meer detail opnemen. Goede dynamische microfoons zijn de Shure SM58 of de Rode M1. Een goede studiomicrofoon voor beginners is bijvoorbeeld de Rode Nt1a.

Voor deze methode zijn er ook packs waarin alle benodigdheden in zitten om te starten met het opnemen met de computer, bijvoorbeeld de Focusrite Solo Studio Bundle.

rode studiomicrofoon

 

Zang opnemen met Recorder

Je kan ook zang opnemen met een digitale recorder met ingebouwde harde schijf. Deze apparaten laten je toe verschillende dingen op te nemen zonder dat je een computer nodig hebt. Op deze recorders kan je meestal ook alle types microfoons aansluiten. Mooie digitale recorder zijn de Boss BR80 of de Boss BR800.

boss br800 recorder opnemen zonder computer

Om op de vraag ‘Stem opnemen: wat heb je nodig?’ samengevat te antwoorden kan je het volgende stellen: zang opnemen met de computer kan je met een USB-microfoon of een gewone microfoon door middel van een audio-interface. Zang opnemen zonder computer kan je met een kleine mobiele recorder of een digitale recorder met harde schijf.

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie