beginnende dj sets
tips licht & geluid

Sets voor een beginnende dj

Verknocht aan muziek maken en deel je dat ook het liefst met de rest van de wereld? Dan stroomt er zeker dj-bloed door jouw aderen. Een beginnende dj is maar beter goed voorbereid met de juiste dj-sets. Hoe je dat het beste aanpakt? Wij delen onze tips met jou zodat je een vlammende start kan maken als groentje in de dj-wereld.

Beginnende dj: wat heb je nodig?

Als beginnende dj is het natuurlijk belangrijk dat je kiest voor het juiste materiaal. Het aanbod is immens en keuzes maken is daardoor zeker niet eenvoudiger. Hoeveel je zelf wilt uitgeven en wat je als startende dj wilt doen spelen zeker mee in die beslissing. Toch is het niet slecht om te gaan voor degelijk materiaal en om dus wat meer uit te geven.

Vooraf is het belangrijk om te bepalen hoe je wilt gaan dj’en: wil je analoog gaan, met platendraaiers en cd-spelers, of ga je volledig digitaal met een laptop en dj-software?

mengpanelen online kopen

De dj met vinyl en cd’s

De dj die werkt met vinylplaten en/of cd’s zijn de echte puristen: voor hen hoeft een laptop of software niet om een feestje te maken. Als je op deze manier letterlijk plaatjes wilt draaien heb je wat aangepast materiaal nodig.

Om te beginnen heb je voor vinyl een platendraaier (pickup, turntable, draaitafel) nodig. De ‘huis-tuin-en-keuken platendraaier’ volstaat niet voor wie als een echte dj aan de slag wilt. Voorbeelden van echt mooie turntables voor dj’s zijn de Roland T-99 of de Audio Technica ATLP120USB. Hou er wel rekening mee dat je ten minste twee platendraaiers nodig hebt, daar je de plaatjes gaat ‘mixen’. Hetzelfde principe is ook geldig voor als je aan de slag wilt met CD’s. Je kan gaan voor twee ‘single’ cd-spelers zoals de Power Dynamics PDX 100, die ook extra mogelijkheden heeft. Er bestaan natuurlijk ook dubbele cd-spelers, zoals de PDX 125 cd-speler.

Naast platendraaiers of cd-spelers heb je een mengpaneel of mixer nodig. Op de mixer sluit je je geluidsbronnen aan en kan je het volume en tal van andere parameters gaan aanpassen. Er bestaan heel wat soorten mengpanelen, maar ze zijn niet allemaal geschikt om te gebruiken als beginnende dj. Om te starten volstaat een eenvoudig dj-mengpaneel als de Skytec STM-7010, de Skytec STM-2300 of de Roland DJ-99. Hoe meer bronnen (platendraaiers, cd-spelers,…) je gebruikt, hoe meer kanalen je nodig zal hebben.

De dj met software en laptop

Heel veel dj’s maken gebruik van een laptop en speciale dj-software. Met dit systeem heb je geen echt mengpaneel nodig, maar een controller. Via een protocol dat ‘Midi’ heet verbind je de controller met de computer via USB. Met deze controller bedien je eigenlijk de functies van je dj-software. Mixen, volumes aanpassen, scratchen en voorbeluisteren zijn allemaal functies die je via de controller kan bedienen. Er bestaan heel uitgebreide controllers zoals de Roland DJ-808. Een goed en eenvoudig model voor de beginnende dj is bijvoorbeeld de PDC-10 controller. Bij deze controller is er meteen ook dj-software inbegrepen. Een meer uitgebreide controller is de PDC-07. Deze heeft meteen ook een ingebouwd mengpaneel.

starten als dj

Essentieel voor de dj: een gesloten hoofdtelefoon

Als dj is een hoofdtelefoon onontbeerlijk. Het best gebruik je een gesloten hoofdtelefoon, omdat je muziek moet kunnen voorbeluisteren terwijl andere muziek door de luidsprekers knalt. De Roland M100 Aira of de Zomo HD1200 zijn speciale hoofdtelefoons voor dj’s, al kun je in principe gelijk welke hoofdtelefoon gebruiken.

Luidsprekers

Als je als dj ergens gaat spelen, kan je meestal gebruikmaken van de geluidsinstallatie daar aanwezig. Om thuis te oefenen heb je natuurlijk ook iets nodig. Omdat je thuis geen torenhoge volumes nodig hebt, volstaan voor de beginners eenvoudige studiomonitors zoals de Mackie CR4, of gelijk welke andere studiomonitor. Als je zelf een kwaliteitsvolle installatie wilt aanschaffen waarmee je jouw gigs gaat afwerken, heb je actieve monitors nodig. Een mooie set om mee te starten is bijvoorbeeld de Stagepass 400i.

Beginnen als dj

Als beginnende dj zijn er heel wat keuzes die je moet maken. Hou echter steeds voor ogen wat je wil gaan doen en stem daar je aankopen op af. En vooral: doe je ding, en laat je door niets of niemand tegenhouden om het volledig te maken als dj!

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie