tips, tips voor gitaristen

Hoe kan je gitaarsnaren vervangen?

Hou jij van gitaar spelen en doe je dat ook heel vaak? Helaas zijn de snaren van een gitaar niet onsterfelijk. Wanneer je snaren aan vervanging toe zijn, kan je deze tips alvast gebruiken. Gitaarsnaren vervangen, dat vergt een bepaalde handeling en ervaring. Hoe je het doet, dat kom je hier te weten!

Oude eraf halen

Begin met je oude snaren los te maken. Afhankelijk van het soort gitaar dat je in huis hebt, kan de methode verschillen. Draai eerst en vooral de schroeven los. Afhankelijk van het aantal snaren die je wil vervangen, maak je ze los. Eenmaal los, kan je ze in twee knippen om het proces te versnellen. Verwijder de snaren voorzichtig via de brugelementen langs de achterkant van de gitaar. De methode kan verschillen want bij modellen van Gibson, ESP en andere moet het rechtstreeks door de brug. De klassieke gitaar is voorzien van knoopjes die je moet losmaken van de snaar aan de brug. De akoestische gitaar is voorzien van brugpinnen die je voorzichtig moet uittrekken.

Poetsen

Nu je één of meerdere snaren hebt losgemaakt, is het het ideale moment om je fretboard op te kuisen. Doe dit met de juiste producten want anders kan je je gitaar gaan beschadigen. Hoe je je instrument onderhoudt vind je in dit blogartikel.

Hoe snaren gitaar vervangen.nieuwe snaren

Nieuwe snaren

Je kan nieuwe snaren plaatsen door de snaren langs de achterkant door de gitaar of brug te steken. Bij akoestische gitaren is dit anders want hier moet je de brugpinnen terugplaatsen. Op een klassieke gitaar zijn de snaren iets moeilijker te bevestigen. Hier moeten nylon snaren op de juiste manier geknoopt worden .

Bij het plaatsen van snaren moet je opletten dat je ze in de juiste volgorde zet. De dikste snaar ligt bovenaan en dunste onderaan. Bij veel snaren zijn er zelfs kleuren aangeduid om te weten welke snaar het is. Om ze erin te schuiven moet je de stemmechaniek zo plaatsen dat het gaatje evenwijdig staat met de hals. Laat de snaar er zeker 5 cm verder uit komen om het zo rond de stemmechaniek te winden. Draai het ongeveer 3 keer rond de stemmechaniek om zo de beste klank te produceren.

Gitaarsnaren vervangen van een Fender gaat anders in zijn werk. Hier moet je de snaar naar buiten knikken. Bij sommige versies moeten de 6 snaren naar buiten knikken en andere moeten de drie dikke naar buiten en drie dunne naar jezelf toe. Na de knik moet je met één hand het korte eind vasthouden en het lange eind met de andere hand zodat de snaar gespannen blijft. Neem het korte stuk onderdoor en maak een lus over het lange eind. Draai deze rond het stemmechaniek. Zo’n lus klemt zichzelf vast zodra de snaar begint te spannen.

Daarna kan je de snaar beginnen opwinden. Hou beide einden met één hand vast en draai zo de snaar op. Na één keer te draaien kan je de uiteinden loslaten. Zorg ervoor dat de snaar goed gespannen zit. Daarna kan je ze beginnen stemmen met een stemapparaat.

Ziezo. Nu weet je perfect gemakkelijk gitaarsnaren vervangen is. Veel succes en veel speel plezier!

Bewaren

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie