tips om een piano te stemmen
tips, tips voor pianisten

Hoe een piano stemmen?

Heb je onlangs je piano van onder het stof gehaald? Of is het gewoon de tijd van het jaar om eens je piano te stemmen? Dan is het belangrijk dat je exact weet hoe dat moet want dat is niet altijd zo eenvoudig. Lees dus eerst onze tips vooraleer je aan de slag gaat met jouw kostbare instrument. Hoe een piano stemmen: je kan hieronder ontdekken.

Gereedschap

Hoe een piano stemmen begint allereerst met het kiezen van het juiste gereedschap. Met de stemhamer kan je de stempennen verdraaien. Het is belangrijk om te investeren in een degelijke stemhamer want dat heeft een invloed op het stemmen. Een goede stemhamer is het best zo stijf mogelijk, niet te licht en niet te lang. De kop van een stemhamer heeft een stervormige aansluiting die past op vierkante stempennen. Verder heb je nog een stemvork, rubberen wigjes en soepele viltstroken van verschillende dikten nodig tijdens het stemmen.

Temperatuur stemmen

Het stemmen van de temperatuur of het temperament is ook een onderdeel van hoe een piano stemmen moet. 1,5 octaaf is het gebied van een temperatuur en dat loopt van de centrale A tot aan de baskant. Deze handeling omvat eigenlijk het stemmen van alle tertsen, kwinten en kwarten, wat de basis vormt van het stemmen van de rest van de pianotonen.

Wat heb je nodig?

  • Gebruik een stemvork van 440 of 420 hertz

Hoe doe je dat?

  • Stem de centrale A (ligt het dichtst tegen het sleutelgat van de piano) gelijk met je stemvork
    (Door gebruik te maken van een stemvork zal de piano op de juiste toonhoogte staan)
  • Elke toon heeft drie snaren (in de buurt van de temperatuur) = die snaren zijn samen 1 koor
  • Demp twee van de drie snaren af met een wig waardoor er maar 1 snaar klinkt
  • Vervolgens stem je de toon van iedere snaar apart op dezelfde manier

Op deze manier is de centrale A goed gestemd en kan je het proces herhalen voor elke andere toon.

hoe een piano stemmen tips

Hoge en lage tonen stemmen

Als de temperatuur goed klinkt, dan is dat het referentiepunt om de hoge tonen van een piano te stemmen. Ook met behulp van de tertsen, kwarten en kwinten ga je er nu voor zorgen dat de octaven mooi en zuiver klinken.

Vervolgens is het de beurt aan de bas-kant of de lage tonen. Hier bestaat een koor niet uit drie, maar uit twee snaren of zelf 1 snaar.

Stabiel maken

Bij het stemmen van een piano moet je ook controleren of alle toonafstanden kloppen en of je de koren strak gestemd hebt. Tenslotte is het de bedoeling dat de stemming stabiel blijft. Met behulp van een stempen kan je de stemming stabiel krijgen: draai aan de stempennen zodat ze goed vast zitten en dus op toonhoogte blijven. Druk de toetsen in om te controleren of ze goed vastzitten.

Deze techniek is echter niet eenvoudig om zelf te doen, en daarom doe je het best een beroep op een professionele pianostemmer zoals Van de Moer Instruments. Daar kan je ook terecht voor het online kopen van piano’s.

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie