koperen blaasinstrumenten online kopen
tips blaasinstrumenten

Koperen blaasinstrumenten van hoog naar laag

Trompet, hoorn, bariton, trombone: het is een greep uit het arsenaal koperen blaasinstrumenten. Die bestaan in allerlei maten en soorten, maar hoe klinken ze en wat zijn de verschillen? Wij maken een overzicht van de koperen blaasinstrumenten van hoog naar laag. Hoe groter het instrument, hoe lager de toon.

Trompet

De trompet is bij uitstek het bekende koperen blaasinstrument en komt terug in verschillende muziekstijlen: popmuziek, klassieke muziek en jazz. Het hoort bij het scherp koper want de buis is cilindrisch van vorm. De trompet produceert daardoor een scherp en helder geluid. Dankzij de ventielen kunnen meerdere tonen gespeeld worden. Bij het indrukken van een ventiel, gaat de lucht naar een langere buis waardoor de toon lager wordt.

trompet online kopen

Cornet

Een cornet klinkt misschien niet meteen bekend in de oren, maar het instrument is afkomstig van de posthoorn. De cornet heeft veel weg van de trompet, maar verschilt aan de vorm van de buis. Terwijl de trompet cilindrisch is, is de cornet eerst cilindrisch en daarna conisch. Daardoor produceert de cornet een warmere klank dan de trompet.

Bugel

Een bugel is een belangrijk fanfare-instrument en heeft een conische boring waardoor het een warmere klank heeft. Uitvinder is Adoplph Sax die naast zijn saxofoon ook graag een instrument met trompetgeluid wilde.

Hoorn

De hoorn heeft een buis die in de vorm van een cirkel opgerold is en beschikt over een cilindrische en conische boring met als uiteinde een grote beker. Het instrument komt vooral terug in een orkest.

hoorn online kopen

Althoorn

De althoorn is ook gekend als een tuba en stamt af van de familie van de Saxhoornfamilie. Het heeft dus net zoals de bugel een conische boring die een warmere toon produceert. Fan van de althoorn? Die kan je vooral horen in fanfares, brassbands en harmonieën.

Euphonium

Het grote publiek herkent een euphonium waarschijnlijk niet meteen, het is echter wel bekend onder de naam ’tenortuba’. Door de conische boring produceert het een warme klank. Ook dit instrument vind je vooral terug in brassbands, harmonieën en fanfares.

Bariton

Qua uiterlijk wordt de bariton vaak verwisseld met het euphonium. De bariton heeft echter een cilindrische vorm wat resulteert in een scherpere klank. De bariton behoort eveneens tot de saxhoornfamilie.

Trombone

De trombone behoort zoals de trompet tot het scherp koper omdat het vanaf het mondstuk tot aan de beker van de buis dezelfde diameter behoudt. Oorspronkelijk werd de trompet omgebouwd met een extra U-vormige schuif toe te voegen. De cilindrische boring is de overeenkomst met de trompet.

trombone online kopen

Bastuba

Het instrument met de laagste toon is de bastuba die een conische boring heeft. Het wordt gebruikt in een harmonie, een fanfare en brassbands.

Dankzij dit overzicht van koperen blaasinstrumenten ken je nu de volgorde en de verschillende soorten tonen. Je kan ze allemaal online bestellen bij Van de Moer Instruments.

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie