tips voor drummers

Een Elektronisch Drumstel Kiezen

Proficiat! Je hebt ervoor gekozen om te beginnen met drummen, of het na een langere periode terug op te pikken. En je bent er zeker van, je gaat voor een elektronisch drumstel! Dit heeft natuurlijk enorm veel voordelen, maar hou er ook rekening mee dat er enkele nadelen aan zijn verbonden. Alleen, wat is nu voor jou de beste keuze, en waar moet je allemaal rekening mee houden?

De belangrijkste vraag is eigenlijk al beantwoord: kies ik voor een akoestisch of een elektronisch drumstel? Voor wie geen ruimte heeft voor een akoestisch drumstel, of bijvoorbeeld op een appartement woont is het antwoord al snel duidelijk. Of ben je beginner, en mag je bijvoorbeeld van je ouders (nog) geen akoestisch drumstel kopen? Dan komen we terecht in de wondere wereld van de elektronische drumstellen, waar de mogelijkheden eigenlijk eindeloos zijn! Hoe werkt zo’n elektronisch drumstel dan juist? Eigenlijk heel simpel: door het aanslagen van de verschillende pads trigger je bepaalde samples, die de klanken van een akoestisch drumstel nabootsen.

De voordelen van een elektronisch drumstel

  • Het grootste voordeel van een elektronisch drumstel is natuurlijk het volume. Waar een akoestisch drumstel gigantisch luid kan zijn, hoor je als omstaander alleen maar het ‘getik’ van je stokken op het elektronisch drumstel (als je met een hoofdtelefoon speelt natuurlijk).
  • Op een elektronisch drumstel kan je dus een hoofdtelefoon aansluiten. Je kan ook met versterking spelen, dit is bijvoorbeeld handig op een repetitie of als je wil laten horen wat je al kan.
  • Ondertussen hebben de meeste modules Bluetooth ingebouwd, zodat je gemakkelijk met je smartphone, tablet of laptop verbinding kan maken. Zo kan je met je favoriete muziek meespelen. Sommige budget- of oudere modules werken echter nog met een AUX-kabeltje.
  • Zo goed als alle modules zijn gemakkelijk op je laptop aan te sluiten met USB of MIDI, zo kan je bijvoorbeeld heel snel en gemakkelijk opnames maken, zonder dat je microfoons nodig hebt.
  • Met één elektronisch drumstel heb je toegang tot wel 50 verschillende drumkits! De meeste modules hebben tegenwoordig een databank van verschillende drumstellen en klanken, alsook percussie-instrumenten of zelfs de geluiden van gekende drumcomputers!
  • Je kan een elektronisch drumstel vaak heel gemakkelijk verplaatsen of in een kast zetten, wat een groot voordeel kan zijn voor ouders wiens jongste zoon of dochter net heeft beslist om te starten met drummen in de woonkamer.

De nadelen van een elektronisch drumstel

  • Het grootste nadeel is de overstap van een elektronisch naar een akoestisch drumstel, en omgekeerd. Het speelgevoel tussen de twee is vaak een groot verschil, hoewel dit de laatste jaren wel fel verbeterd is bij elektronische drumstellen. Dan gaat het vooral over de controle van het volume en de klanken die je uit een akoestisch drumstel kan krijgen. Speel je iets meer tegen de rand van het vel, of gebruik je brushes of rods, of speel je met je vingers… Dat zijn allemaal zaken die je (vaak) niet met een elektronisch drumstel kan reproduceren.
  • Vooral de modules in de lagere prijscategorie zijn beperkt qua klanken. Zo kan je bijvoorbeeld geen aanpassingen maken aan de klank van een bepaalde kit (hoger/lager stemmen, verschillende soorten demping…). Of kan je niet kiezen om bijvoorbeeld het geluid van een tamboerijn of koebel toe te wijzen aan een bepaalde drumpad.
  • Omdat een elektronisch drumstel in de meeste gevallen een pak kleiner is dan een akoestisch drumstel, zijn de onderlinge afstanden soms wat raar. Zeker als je het gewoon bent van op een elektronisch drumstel te spelen kan een akoestische kit soms heel groot en bombastisch aanvoelen.

Wat is nu de beste keuze voor jou?

Je kent de voor- en nadelen, nu gaan we op zoek naar de beste keuze voor jou. Tussen de verschillende merken zoals Roland, Yamaha of Carlsbro heb je ook onderling nog verschillende types, met allemaal hun specifieke eigenschappen. De eerste overweging die je moet maken is tussen rubberen pads of zogenaamde mesh-heads. Mesh-heads werken op dezelfde manier als een echt vel; het speelgevoel komt dus echt dichtbij het speelgevoel dat je ervaart op een akoestische drum.

Budget

Een tweede belangrijke overweging is het budget dat je voorzien hebt. Er is echter een simpele vuistregel die je kan toepassen: hoe hoger de prijs, hoe meer mogelijkheden je hebt (hoe uitgebreider de module dus) en hoe meer het gaat aanvoelen zoals een akoestisch drumstel. Zoals hierboven ook al vermeld werd kan je met duurdere modules veel meer aanpassingen maken aan de verschillende geluiden. Dat kan voor mensen die bijvoorbeeld een kleine home-studio hebben een grote factor zijn. Als je echter tevreden bent met een beperkt aantal mogelijkheden, dan moet je het ook niet te moeilijk voor jezelf gaan maken en kies je dus voor de goedkopere optie. Wat zeker ook belangrijk is om in acht te nemen is dat de meeste elektronische drumstellen zonder basdrumpedaal of kruk komen, dus dat is nog een aparte kost. Of als je versterkt wil spelen moet je een bijhorende versterker aanschaffen.

Onze Top 5

Het allerbelangrijkste is dat jij naar huis gaat met het elektronische drumstel dat het best bij jou past. Om je keuze net iets gemakkelijker te maken volgt hier een Top 5 van onze Drumspecialist, met telkens een kort woordje uitleg.

  • Roland TD-1DMK
    De Roland TD-1DMK is de perfecte keuze voor beginners, of zelfs voor de gevorderde spelers die een (extra) oefenkit zoeken. Compact, volledig met mesh-heads en een zeer gunstige prijs. Hoewel deze module zeer beperkt is, doet ze exact wat ze moet doen, dus in prijs-kwaliteit zeer sterk.
De Roland TD-1DMK
  • Carlsbro CSD-501
    De Carlsbro CSD-501 (of CSD-500) is perfect voor mensen die op zoek zijn naar een uitgebreide module, maar dan zonder duizenden euro’s uit te moeten geven. Handig aan deze kit is dat hij mét basdrumpedaal wordt geleverd en ook volledig uit mesh-heads bestaat.
De Carlsbro CSD-500
  • Yamaha DTX6K-X
    Deze Yamaha DTX6K-X is ideaal als je een zeer uitgebreide module wenst en als het niet echt uitmaakt of je nu op rubberen pads of op mesh-heads speelt. Het coole aan deze reeks van Yamaha is dat de duurdere modellen dezelfde module hebben, maar een andere configuratie of andere soorten pads hebben.
De Yamaha DTX6K-X
  • Roland TD-07KV
    De Roland TD-07KV is eigenlijk de ideale gulden middenweg. Klein en compact, met toch een module die veel opties heeft (zoals bv. Bluetooth) en is een drumstel waar je uren plezier mee zal hebben!
De Roland TD-07 KV
  • Roland TD-27KV
    De Roland TD-27KV is een van de koplopers als het gaat over elektronische drumstellen die het beste een akoestisch drumstel kunnen representeren. Met verschillende nieuwe trigger mogelijkheden en de meest uitgebreide module kan je met dit drumstel letterlijk alles!
De Roland TD-27 KV

Besluit

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties en test je best ook de verschillende merken en types. Zo kan je voor jezelf uitmaken wat voor jou het beste elektronische drumstel is. Zou je graag eens verschillende merken testen of heb je hulp nodig bij jouw keuze? Aarzel dan niet om eens langs te komen in één van onze winkels, of rechtstreeks onze Drumspecialist te contacteren. Veel succes en wie weet tot snel!

Elektronisch drumstel kiezen
Onze drumafdeling in de winkel te Gent, met een zeer grote keuze aan elektronische drums.

Vorige Bericht Volgende Bericht

Dit vindt u misschien ook interessant

Geen Reacties

Plaats een reactie